Ingen aktuelle produkter ligenu

Der er pt. ingen synlige produkter på denne side, dette kan skyldes at vi er ved at tilføje disse produkter. Har du brug for et godt alternativ, kan du kontakte vores kundeservice for yderligere rådgivning.

Hunde med diarré
Alle hundeejere kender situationen, hvor ens hund har dårlig mave. Diarré viser sig ved at hunden har tynd afføring – ofte i kombination med hyppig afføring. Hunde med dårlige mave vil ofte opleve at være dehydreret, og ofte ses hundens diarré ofte i kombination med feber. Det siger selvsagt at det er vigtigt at behandle og forhindre diarréen i at opstå på ny, men hvad kan man som hundeejer konkret gøre i sådan en situation, og hvordan opstår diarréen i det hele taget? Petworld-ver.dk giver dig svarene herpå.

 

Forstyrrelse af tarmenes bevægelser
Hundens tynde mave skyldes, at tarmenes arbejdes forstyrres. Tarmene har nogle vigtige funktioner, idet at væske og næringsstoffer optages gennem tarmene, og at tarmene desuden skaffer sig af med affaldsstoffer. Disse funktioner sker ved at musklerne i tarmene, skubber foderet gennem hundens system, men dog i sådan en hastighed, at tarmene stadig har tid til at nedbryde og fordøje foderet. Hvis disse muskelbevægelser forstyrres, vil det resultere i en hund med diarré.

En hunds tarme har to typer af muskelbevægelser. Den ene er den peristaltiske bevægelse, hvor foderet skubbes ned gennem systemet, og den anden bevægelse – de rytmiske, cirkulære sammentrækninger – holder på og nedbryder maden. Balancen mellem disse to bevægelser er hårfin, og hvis bevægelserne blot kommer i den mindste ubalance, vil det resultere i at foderet løber hurtigere gennem tarmsystemet. Den hurtigere gennemgang vil medføre at væske ikke bliver optaget i samme grad, og at foderet ikke fordøjes ordentligt – og disse to faktorer giver en hund med tynd mave.

 

Tarmslimhinden kan være irriteret
Årsagen til at hunden får dårlig mave, behøves nødvendigvis ikke alene at skyldes forstyrrelser i tarmenes bevægelser. Derimod kan tarmslimhinden blive irriteret, og dette medføre en væsentlig forøgelse i produktionen af det sekret, som normalt er en markant del af fordøjelsessystemet. Denne forøgelse af det pågældende sekret kan resultere i en hund med diarré, idet at store mængder væske forsvinder og at livsvigtige mineraler tabes fra hundens kredsløb ud i mave-tarmsystemet.

Der kan være mange årsager til hvorfor en hunds tarmslimhinde bliver irriteret, men ofte skyldes det indtagelse af forskelligartede plantedele såsom græs og træ, eller at giftstoffer produceres i hunden af diverse bakteriearter, hvilket bl.a. kan være salmonella- eller colibakterier.

Tarmslimhinden er egentlig en halvgennemtrængelig hinde mellem tarmsystemet og hundens kredsløb. Dette betyder at hvis indholdet i tarmene besidder en større koncentration af visse stoffer end i kredsløbet, vil der uundgåeligt transporteres væske ind i tarmene. Et godt eksempel på dette er hvis hunden er på en diæt rig på salt eller sukker, da disse næringsstoffer skaber en så markant tilstrømning af væske til tarmen, at hunden vil få tynd mave. Denne ubalance mellem næringsstoffer i tarmene contra i hundens kredsløb, betyder at hunden får diarré. Derudover kan bakterier og bestemte fødevarer, deriblandt mælkeprodukter, ligeledes ændre den omtalte balance – derved transporteres væske ind fra hundens kredsløb og ind i tarmene. Sådan en tilstrømning af væske fra kredsløbet og til tarmsystemet, som skyldes en høj koncentration af bl.a. mælkesukker og bakterier, kan skabe en selvforstærkende effekt, idet at bakterier – når den peristaltiske bevægelse er midlertidige stoppet – ofte vil få forbedret vækstvilkår. Tarmslimhinden mister sin evne til at fordøje mælkeprodukter, når hunden har diarré. Hundens situation og den tynde mave fastholdes således.

 

En kort fasteperiode kan hjælpe på diarréen
Hvis det er tale om hunden har en akut opstået diarré, er en af de vigtigste behandlingsmetoder at lade det irriterede tarmsystem hvile. Dette sker gennem at lade hunden faste i en kortere periode, hvorved at tarmslimhinden får tid til at restituere sig selv. Den manglende føde vil derudover formindske tarmenes bakterietal, og den mindre koncentration af føde i tarmene bevirker, at tilstrømningen af væske fra hundens kredsløb og til tarmene reduceres.

Hunde som vejer fra 10 kg og op, kan uden videre tåle en fasteperiode på 24 timer. Racer som vejer mindre end 10 kg eller hvalpe, kan også tåle at faste – dog er det tale om en kortere tidsperiode. Den konkrete længde med mindre hunde eller hvalpe skal altid aftales med en dyrlæge – normalvis er det dog tale om en fasteperiode på mellem 6 – 12 timer.

Det kan ikke pointeres tilstrækkeligt, at det er vigtigt at man som ejer ikke snyder med fasten. Hvis man udviser medlidenhed over for hunden, vil dette skade hunden frem for hjælpe den, grundet at medlidenhed ofte vil medføre en forlængelse af hundens dårlige mave.

I forbindelse med fasten vil det ofte være en god idé tillige at regulere indtaget af væske. Dette gøres ved at give små mængder af vand flere gange og jævnt fordelt over dagen i stedet for én stor skålfuld.

Under fasteperioden er det en særdeles god idé, at hunden holdes kontrolleret i en snor. Derved har man som hundeejer lettere at forhindre at hunden spiser græs, drikker fra vandpytter mv. under fasteperioden.

 

Skånekost kan afhjælpe diarréen
Hvis hundens tynde mave ikke afhjælpes af en kort fasteperiode, anbefales det stærkt at give hunden skånekost – dels for at afhjælpe diarréen men også for ar forhindre den i at opstå på ny. Skånekosten skal være letfordøjelige og doseres i mindre portioner – derved optages mest muligt mad med den mindst mulige belastning af tarmsystemet. Det er vigtigt at skånekosten er stærkt fedtreduceret, og at foderet er uden mælkeprodukter (tarmslimhinden kan ikke fordøje mælkesukker når den har diarré). Derudover skal skånekosten ikke øge koncentrationen af tarmindholdet, og tilstrømningen af væske mindskes derved. Petworld-vet.dk sælger alle de anerkendte skånekostprodukter.

Vores webshop er 100% dansk og med lager i Danmark. Dette giver dig sikkerhed og hurtige leverancer af kæledyrsartikler.


PETWORLD VET
Søren Nymarksvej 27
8270 Højbjerg - DK
CVR: 31 41 20 48

Åbent hverdage 10.00 – 14.00
Telefon: 72 73 12 50
- Skriv til os
- Ris eller Ros os
- Anmeld os

PCI Compliance

Handler gerne igen.
Afgav en ordre på et begyndersæt til marsvin. Pakken kom som forventet og alt var som det skulle være.
02.10.2020 - CW
Hurtig og korrekt ekspedition
Hurtig og korrekt ekspedition - tak
31.05.2020 - Peter

e-mærket er din garanti for sikker nethandel. Hos Petworld.dk går vi meget op i at du skal føle dig tryg når du handler, derfor har vi valgt at møde e-mærkets krav.